Veiligheid
Ingrijpen waar het moet, voorkomen waar het kan.Veiligheid
Iedereen in onze gemeente heeft recht op een veilige leefomgeving. Toch ervaart lang niet iedereen dit. De veiligheidsbeleving moet omhoog.
Preventie gaat hand in hand met handhaving. We geloven in de kracht van de buurt en haar inwoners, en gaan samen met hen, politie en justitie veiligheidsproblemen te lijf.
Overlast ontstaat ook uit verveling. De PvdA bezuinigt zeker niet op de inzet van jongerenwerkers en buurtcoaches. Zij vangen de jongeren op en geven hun de nodige sturing. Verder zijn er zeker plekken in onze gemeente waar permanent cameratoezicht gewenst is. Parkeerplaatsen, hangplekken, plekken waar gedeald wordt. Iedere camera die aanstaat, doet wel iets met je privacy. Cameratoezicht zal dan ook altijd moeten voldoen aan de wettelijke eisen van privacy (AVG).
Privacy is ook in het geding bij de vraag of de overheid verplichten moet om te vaccineren tegen Covid. Gezien het maatschappelijk belang, de veiligheid en volksgezondheid, heeft de overheid hier wel een taak om vaccineren te bevorderen. Verplichten vinden wij een te grote ingreep in de persoonlijke levenssfeer.
Onze keuzes:
- Ouders spelen een grote rol bij het voorkomen van problemen. We gaan met ouders het gesprek aan en bieden hulp wanneer het verkeerd dreigt te gaan. Maar we spreken ouders ook aan op het gedrag van hun kinderen.
- We grijpen meteen in als iemand dreigt te ontsporen. Daarvoor staan jongerenwerkers in nauw contact met de gemeente, het onderwijs , jeugdzorg en de politie. De gemeente heeft daarbij de coördinerende rol.
- Er moeten voldoende wijkagenten zijn. We betrekken de bewoners actief bij handhaving en vragen ze op hun buurt te letten, zodat sociale veiligheid, ook als het blauw niet op straat te zien is, aanwezig blijft. Buurtpreventieteams hebben korte lijntjes met de politie en boa’s.
- Op plaatsen waar structureel overlast is, kunnen camera’s worden ingezet. Dit met in achtneming van de wet op de privacy (AVG)
- Wij zetten Boa’s, meer dan nu, in tijdens de avonduren. Zo pakken wij klachten over dealen, runners en over wangedrag beter aan. Zo nodig breiden we het aantal Boa’s uit.
- In samenwerking met politie en oudereninstellingen zetten we in op goede voorlichting en voorkomen we dat ouderen slachtoffer worden van oplichters en cybercriminelen.
- De gemeente bevordert het vaccineren tegen Covid.
Handhaving
Effectieve handhaving is alleen mogelijk als de meldingsbereidheid groot is. De meldingsbereidheid neemt toe, wanneer het vertrouwen in de opsporende instanties omhooggaat en inwoners het idee hebben dat de overheid daadwerkelijk iets met hun melding doet.
Onze keuzes:
- Als een (anonieme) melding over de buurt is gedaan, gaan onze boa’s langs de deuren en vertellen bewoners dat er een melding is gedaan en er vervolg aan wordt gegeven. De gemeente faciliteert en stimuleert preventie, signaleren van huiselijk geweld in nauwe samenwerking met Veilig Thuis en Vizier.
- De inwoners van dorp of wijk bepalen mede de inzet en prioriteiten van de wijkagenten.
- We sporen actief en slim drugslabs en andere drugsproductielocaties op, onder andere door samenwerking met energieleveranciers.
- Drugslabs worden vaak in leegstaande schuren ingericht. Daarom maken we het voor de boer die stopt mogelijk om schuren te slopen of voor andere activiteiten (caravanstalling, bed & breakfast, zorgboerderij) te gebruiken.
- In samenwerking met de arbeidsinspectie en justitie pakken we misstanden in de huisvesting en werkomstandigheden van arbeidsmigranten hard aan.
Drugs
Het slikken van een pilletje tijdens een feest of het nemen van een snuifje, lijken steeds meer normaal te worden. Overlast en crimineel gedrag bij drugs blijken hardnekkig. Die dingen houden verband met elkaar. Drugsgebruik betekent subsidie voor de misdaad. Gebruikers dienen daarvan te worden doordrongen.
Onze keuze:
- Handhaving en Preventie gaan hand in hand. Beide hebben onze volle aandacht. Handhaving zonder Preventie is dweilen met de kraan open.
- Wij starten een campagne die duidelijk maakt dat gebruik van drugs nauw verbonden is met criminaliteit in velerlei vormen. Daarvoor gebruiken we sociale media, gemeente-advertenties en voorlichting op scholen.
- Wij zetten Boa’s meer dan nu in tijdens de avonduren. Zo pakken wij klachten over dealen, runners en over wangedrag beter aan. Zo nodig breiden we het aantal Boa’s uit.
Pesten
De sociale media zorgen ervoor dat pesten niet langer iets is tussen enkele leerlingen, maar dat het gedeeld wordt in een brede groep, ook buiten de school. Hetzelfde geldt voor beledigingen en bedreigingen onder volwassenen. Internet maakt het mogelijk om anoniem strontkarren over mensen uit te storten, zonder daarvoor verantwoordelijk te worden gehouden. Wij vinden dat dat moet stoppen.
Dankzij internet hebben we nu ook digitale inbrekers. Die leggen de systemen van een bedrijf, organisatie of particulier plat en eisen losgeld. We moeten voorkomen dat dit in Zaltbommel ook gebeurt. Samen met ondernemersvereniging zorgen we dat de bedrijven in de regio zich optimaal beveiligen tegen digitale inbraken.
- We vergroten bij de ondernemers en inwoners het bewustzijn van het gevaar van digitale inbraken en bevorderen acties om dat gevaar te keren.
- Voorlichting op scholen over grooming, sexting, en andere digitale bedreigingen waaraan de jeugd blootstaat, steunen wij. organisatorisch en financieel.
Vuurwerk
Vuurwerk hoort bij de traditie van Oud en Nieuw. Het moderne vuurwerk heeft echter zo’n explosieve kracht, dat het overlast, schade en verwondingen veroorzaakt. Wij vinden dat Oud en Nieuw wel gevierd moet kunnen worden. Het lukraak gooien met bommen is uit den boze. Dorpen en wijken kunnen komen met een voorstel hoe Oud en Nieuw te vieren. Een gezamenlijk, mooi vuurwerk hoort bij het feest.
- Het gebruik van knalvuurwerk wordt verboden. Bij voorkeur gezamenlijk met de gemeenten in de Regio Rivierenland.
- Dorps- en wijkraden wordt gevraagd een eindejaarsplan te maken, waarbij zij kunnen rekenen op de steun van de gemeente.