17 maart 2014

Zorg om verdwijnen Logeerhuizen

Ouders van gehandicapte kinderen maken zich ongerust over het voortbestaan van de Logeerhuizen, waar gehandicapte kinderen tijdelijk terecht kunnen. Dank zij deze ‘respijtzorg’ kunnen de ouders zonder de dagelijkse druk van de mantelzorg er even tussen uit. Wij ontvingen een mail van een verontruste medewerkster van een Logeerhuis over het mogelijk wegbezuinigen van deze mantelzorgvoorziening. Battoul Rachak schreef onderstaand antwoord.

Geachte mevrouw V. H.

Dank voor uw mail. De angst die u hieronder verwoordt, leeft in heel Nederland. Zo hebben ouders zich inmiddels verenigd en doen zij er alles aan om deze logeerhuizen open te houden. De gemeente kan straks invloed uitoefenen op de uitvoering van zorgtaken en als budgethouder heeft de gemeente op onderdelen binnen de zorg ook invloed op de aangeboden zorg.

Garanties kunnen we u op voorhand niet geven, omdat we ook afhankelijk zijn van zorgaanbieders en zorgverzekeraars. En uiteraard zal de PvdA in het college moeten zien te komen om überhaupt invloed te kunnen uitoefenen over hoe we als gemeente de zorg gaan vormgeven!

Wat ik u wel mee kan geven is, dat onze partij staat voor minimaal eenzelfde kwaliteit zorg als de inwoners van onze gemeente nu ontvangen. De gemeente zal de komende periode hard aan de slag moeten om de huidige zorg in kaart te brengen en ook de voorziening die dreigen verloren te gaan goed in beeld brengen. Als budgethouder heeft de gemeente invloed. Die moet zij dan ook aanwenden door tijdig met zorgaanbieders, instellingen en zorgkantoren om de tafel te gaan om dit soort problemen bespreek te maken en al het mogelijk doen om de voorzieningen die er zijn, overeind te houden. Decentralisatie hoeft geen nadelig effect te hebben. De middelen die overgeheveld worden naar gemeenten in het kader van zorg moeten dan ook voor zorg worden aangewend. Daar zijn volgens ons bezuinigingen op het beschikbare budget niet mogelijk. Door slimmer om te gaan met voorzieningen en daar waar het kan zaken te bundelen kan de gemeente met minder geld minimaal dezelfde kwaliteit zorg blijven aanbieden.

Naar onze mening moet de gemeente Zaltbommel meer inzet plegen dan ze nu doet om goed voorbereid te zijn op de veranderingen per 1 januari 2015. We hopen dan ook dat we een wethouder mogen leveren die met deze portefeuille aan de slag gaat. Er is nog veel te doen.  Met een betrokken en deskundige bestuurder zijn we van mening dat het goed komt met de zorg in Zaltbommel.

Ik hoop dat ik u met bovenstaand antwoord voldoende inzicht heb gegeven m.b.t. ons standpunt. Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met mij of met Nico van Wijk.

Voor nu een fijne nacht.

Met vriendelijke groet,

Battoul Rachak