Wat zit de PvdA nou eigenlijk te doen in de gemeenteraad?

16 november 2023

Wat leveren onze inspanningen en activiteiten nu op? Als het einde van een kalenderjaar in zicht komt, is het goed om hier even bij stil te staan. Op onze ALV van 29 november aanstaande doen we dat ook gezamenlijk.
Een greep uit onderwerpen waar we ons druk mee bezig hebben gehouden:

Sint Maartenskerk
Het zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat houden van de Sint Maartenskerk is één van de speerpunten van de PvdA-fractie. Plannen om de vloer van de kerk te vlakken, verwarming aan te leggen en een aanbouw te maken werden in eerste aanleg tegengehouden door de PvdA-fractie. Nico van Wijk deed een oproep om eerst een bouwhistorisch onderzoek uit te laten voeren. Aan die oproep gaf de gehele gemeenteraad gehoor. De resultaten van dat onderzoek die onlangs beschikbaar kwamen, maken duidelijk dat we te maken hebben met een grote middeleeuwse kerk die op een aantal aspecten uniek is voor Nederland.
De kerk is in eigendom van de Protestante Gemeente Zaltbommel (PGZ). Die kan het onderhoud niet meer betalen en wil de kerk daarom overdragen aan de gemeente. Onder andere in ruil voor het ‘eeuwigdurend gebruiksrecht’ en de zojuist beschreven verbouwingen. Onze constatering dat de gemeente zo wordt opgezadeld met torenhoge kosten werd aanvankelijk weggehoond. Maar inmiddels is die notie ook bij B&W doorgedrongen. Dat leidt ertoe dat er nog steeds geen overeenstemming is over de overname. Wij volgen de ontwikkelingen meer dan kritisch.

Statushouders
Wij stelden vragen over de opvang van statushouders. Dat zorgde mede voor een reorganisatie van de opvang.

1 euro per inwoner naar rampgebieden
Op ons voorstel doneerde de gemeente een euro per inwoner voor de rampgebieden in Turkije en Marokko.

Pand 9
Wij stelden vragen over de verwarmingskosten bij Pand 9. Dat resulteerde in een regeling.

Zorg en wonen én burgerberaad
Zorg en wonen zijn onze andere speerpunten. Voor wonen geldt dat er in Zaltbommel in de afgelopen jaren veel gebouwd is, maar dat er desondanks een groot gebrek is aan betaalbare woningen. Wat ging daar fout?
En voor de zorg geldt dat de vergrijzing ons voor nieuwe uitdagingen stelt. Die konden we al lang zien aankomen, maar concreet is er te weinig gebeurd op het gebied van huisvesting, de organisatie van de zorg, etc. Met weer de vraag hoe dat zo komt. Wij vermoeden dat dat komt doordat de groep ‘praktisch geschoolden’ onvoldoende deel heeft aan de plannenmakerij.
Daarom hebben we een initiatiefnota gemaakt waarin we voorstellen om een burgerberaad in te stellen voor het onderwerp wonen en zorg. De samenstelling van zo’n burgerberaad komt zoveel mogelijk overeen met de totale bevolking qua geslacht, opleiding, etc. Naar aanleiding daarvan komt er een (her)bezinning in de gemeenteraad over het onderwerp participatie. En dat wordt mogelijk ook het onderwerp van een nieuw onderzoek van de Rekenkamer.

Jongeren
Wij dienden een raadsbreed gesteunde motie in waarin we de wethouder oproepen m daadwerkelijk aan de slag te gaan met voorzieningen voor jongeren. Als uitvloeisel daarvan gaat de raad op 1 februari 2024 kijken naar de manier waarop Culemborg met dat vraagstuk omgaat.

Zichtbaarheid fractie
De fractie werkte o.a. aan haar zichtbaarheid door, met ondersteuning van advertenties, met een aantal thema’s op de Markt te staan.