Uit de gemeenteraad (september 2024)

24 september 2024

Terugblik op de gemeenteraadsvergadering van 19 september 2024: 

Het Meulenhuis in Bruchem

Deze raadsvergadering stond in het teken van het Meulenhuis in Bruchem; de omvorming van een vervallen camping tot een verblijfplaats voor maximaal 150 arbeidsmigranten.

Korte voorgeschiedenis: enkele jaren geleden waren er zorgen over internationale werknemers die met velen in woonhuizen werden ondergebracht. Dat leidde niet alleen tot schrijnende woontaferelen, maar ook tot overlast voor omwonenden. Rond die tijd kwam er een plan van een particulier voor huisvesting van migranten op het terrein van de voormalige Heeren van Suylighem. Daar stonden de inwoners van Zuilichem op zijn zachtst gezegd, niet bij te juichen. Reden voor uitgebreide discussie in de gemeenteraad. Met als uitkomst dat bedrijven werknemers mochten huisvesten op hun eigen terrein. Maar niet elke bedrijf heeft daar de mogelijkheden voor. Daarom zouden er ook vier locaties voor huisvesting van maximaal 150 werknemers moeten komen. Twee bij de kern Zaltbommel en verder de locatie in Zuilichem en het Meulenhuis in Bruchem.

Ondertussen is daar nog niets van gerealiseerd. Op vragen vanuit de raad meldde de wethouder steevast dat hij wachtte op acties vanuit initiatiefnemers. Het meest concrete daarvan was het Meulenhuis. Daar zouden fraaie recreatie-appartementen komen, met voldoende ruimte voor andere voorzieningen. 10% van de wooneenheden zou beschikbaar moeten zijn voor zogenaamde “spoedzoekers”. De gemeenteraad was daarover in grote meerderheid enthousiast. Voor de uitvoering van het plan zou het  terrein van de camping wel moeten worden uitgebreid. Dat stuitte op verzet van omwonenden. Die het onderling overigens niet eens zijn. Daarenboven moest de provincie instemmen met de uitbreiding. Die toestemming kwam er. Daarna bleef het twee jaar stil vanwege interne strubbelingen bij de initiatiefnemer. Die recent uiteindelijk een aanvraag indiende voor wijziging van het bestemmingsplan. Voorstel van het college was om daarin mee te gaan. Het gebied wordt recreatieterrein, met de mogelijkheid om er voor tien jaar huisvesting van migranten toe te staan.

Tegelijk zorgde de initiatiefnemer voor verwarring door daarna te komen met een alternatief plan waarin ook weer 150 internationale werknemers op een veel kleiner stuk grond zouden moeten komen.

Dat was echter niet het plan dat aan de gemeenteraad werd voorgelegd. Dat gaat uit van de ruime variant. De discussie in de raad had deels vooral een “wat als dan”-gehalte waarin het alternatieve plan, dat formeel nog niet bekend is, een hoofdrol speelde. Daarnaast waren er zorgen over de toekomst van de huidige bewoners, waarvan sommigen al meer dan 20 jaar op de camping verblijven. Het CDA stelde voor dat de gemeente zich volledig garant stelt voor alternatieve huisvesting.

Onze stelling was dat er nu een plan ligt dat ooit op grote instemming van de gemeenteraad, inclusief onze partij, mocht rekenen. Dat plan is niet wezenlijk veranderd en de omstandigheden evenmin. Dus stemden we, net als de meerderheid, voor. Het naar de gemeente toetrekken van de verantwoordelijkheid voor alternatieve huisvesting voor de huidige bewoners vonden we een te groot cadeautje voor de initiatiefnemer. Die is in eerste instantie verantwoordelijk. Uiteraard moet de gemeente erop toe zien dat hij die verantwoordelijkheid neemt en ingrijpen als dat niet gebeurt.

Nieuwe burgemeester

Het was de eerste vergadering onder leiding van nieuwe burgemeester Marnix Bakermans. Opvallend: hij liet de hamer achterwege en slaagde erin om het onderlinge debat in de raad aan te wakkeren. Leuk!

Kees Zondag met pensioen

Gedenkwaardig was het afscheid van Kees Zondag. Na 18 jaar wethouderschap ging hij met pensioen. Dat leverde hem vele mooie woorden op. Maar een afscheidsreceptie is aan hem niet besteed. “Dan kom ik niet.”