Op werkbezoek bij De Wielewaal

27 november 2024

 

Op woensdag 27 november brachten we een werkbezoek bij woonzorgcentrum De Wielewaal, op hun gloednieuwe locatie. Sinds oktober is De Wielewaal gehuisvest aan de Meander, dichtbij winkelcentrum De Portage en Pand 9.

We werden hartelijk ontvangen door Bay Matthijssen (manager Zorg & Welzijn de Wielewaal) en Chantal van Keulen (regiomanager BrabantZorg).

Op de benedenverdieping wordt met name zorg geleverd aan mensen met dementie (VV5 en VV7), terwijl op de eerste verdieping meer zelfstandige bewoners zijn gehuisvest. Waar voorheen een grote centrale huiskamer het middelpunt van De Wielewaal vormde, heeft de nieuwe locatie sterk ingezet op kleinschaligheid, huiselijkheid en nabijheid. Daarom hebben de begane grond en de eerste verdieping van de nieuwe Wielewaal drie kleinschalige huiskamers die geschikt zijn voor zo’n 9 bewoners. Op de tweede etage, niet bereikbaar voor bewoners, zijn overleg-, opslag- en kantoorruimten gesitueerd.

Bewoners met een ‘lichte’ zorgvraag (VV4) die al woonden op de oude locatie, zijn meeverhuisd. Nieuwe zorgvragers met een lichte zorgvraag ontvangen deze zorg steeds meer in de eigen woning (via bijvoorbeeld een Volledig Pakket Thuis).

Wij mochten een kijkje nemen in een van de woningen. Woningen bestaan uit een ruime woonkamer met keukenblok en koelkast (geen kookgelegenheid), aparte slaapkamer met douche- en toiletgelegenheid. Bewoners wonen daar alleen, maar qua woonoppervlakte zouden hier ook stellen kunnen wonen.

De werkwijze en daarmee de inrichting van de nieuwe Wielewaal is gericht op de nieuwe manier van zorg verlenen. Hierbij zijn zelfstandigheid van bewoners, het eigen netwerk en de eigen wensen belangrijke items. Medewerkers spelen hier ook op in. Zo kunnen bewoners zelf (eventueel onder begeleiding) koken in de ‘eigen’ huiskamer. Deze nieuwe manier van werken is niet altijd vanzelfsprekend voor bewoners, naasten of medewerkers. We zijn vanuit het verleden immers gewend om op een bepaalde manier te werken (ontzorgen, dus ook: kans op hospitalisatie).

Uitwisseling met de woonomgeving wordt steeds belangrijker. Zo zoekt de Wielewaal actief contact met bijvoorbeeld Pand 9 (inloop De Steiger in Pand 9, kookgelegenheid bij de Wielewaal) en wordt gekeken naar een samenwerking met De Waard (leerlingen met praktijklessen koken of zorg/welzijn).

Bewoners kunnen in de Wielewaal in principe tot hun levenseinde blijven. Daar is de locatie op ingericht, tenzij er ziekenhuiszorg nodig is. Euthanasie is een bespreekbaar onderwerp binnen de locatie.

We bespraken nog een interessante casus. Appartementen zijn groot genoeg voor partners samen. In sommige gevallen zou het heel fijn zijn om als stel te wonen in de Wielewaal. Maar wat als de partner met indicatie overlijdt, en de partner (zonder indicatie voor verpleging en zorg) overblijft? Moet deze dan uit het appartement? Er is immers een wachtlijst voor mensen met een zorgvraag en de capaciteit van het zorgpersoneel is hierop ingericht? Waar moet de partner zonder hulpvraag dan naar toe?

Al met al een bijzonder waardevolle rondleiding. Wie zou hier nou niet willen wonen als we op leeftijd zijn en een zware zorgvraag hebben!

 

 

bannerfoto: Brabantzorg WZC De Wielewaal