30 april 2021

“Mensen gaan bij ons boven het systeem!”

De gemeente Zaltbommel gaat voortaan luiers en incontinentiemateriaal inzamelen in speciale luiercontainers. Onze inwoners die gebruik moeten maken van incontinentiemateriaal, zullen voortaan dus ook met hun verplicht(!) doorzichtige plastic zakken naar een ondergrondse luiercontainer moeten.
Velen ervaren terughoudendheid en schaamte bij het aanbieden van hun luiers. Logisch, hier loopt niemand graag mee te koop. “Problemen met incontinentie kan iedereen overkomen. Het is niet leeftijdsgebonden en het is ook geen euvel dat er nu eenmaal bij hoort, als je ouder wordt”, stelt Anneliese van Oort (PvdA Zaltbommel).
“Is het college hierbij niet voorbij gegaan aan de menselijke aspecten, zoals schaamtegevoel? Waarom is aan de betrokken inwoners zélf niet gevraagd wat zij de meest wenselijke oplossing vinden?”

Anneliese diende daarop een amendement in, waarbij wordt voorgesteld de regeling aan te passen: aan betrokken inwoners de keus te laten om óf gebruik maken van het oude systeem, samen met het restafval in de afvalcontainers (met financiële vergoeding) óf gebruik te maken van het nieuwe plan, met je doorzichtige luierzak naar aparte luiercontainers op een andere plek dan de restafval- en de glascontainers.

“En ja, dat kost geld en levert restafval op. Maar de keuze tussen efficiëntie enerzijds en inwoners anderzijds is voor ons eenvoudig. Mensen gaan boven het systeem!”, aldus Anneliese van Oort.

Helaas werd het amendement in de raad onvoldoende gesteund.