28 mei 2021

Meer arbeidsmigranten op bedrijventerreinen in Zaltbommel?


Anneliese van Oort: “Is de Evaluatie Beleid Huisvesting Arbeidsmigranten wel een evaluatie? Er is weinig inzicht gegeven tegen welke zaken de gemeente is aangelopen en welke stappen er werden ondernomen. Wat ging er nu precies goed, waar moest er verbetering komen?”
Het onderwerp stond op de agenda voor de carrouselvergadering van 27 mei jl.

De protesten uit de gemeenschap, insprekers bij vergaderingen, de berichten op social media, werkgroepen, dorpsraden en bewonersoverleggen hebben uitgewezen dat het een onderwerp is dat leeft onder de mensen en dat er zorgen zijn!

Het college heeft nu verbeteringen opgenomen in het nieuwe beleid:

Verbeteringen beleid

Huisvesting bij een tuinder (>50 personen) telt voortaan ook als een geconcentreerde huisvesting. En omdat er maar twee grootschalige huisvestingsprojecten per kern mogen worden gerealiseerd, kunnen Zuilichemse inwoners in ieder geval opgelucht ademhalen!

Projectontwikkelaars en initiatiefnemers moeten vooraf aangeven hoeveel werknemers ze nodig (denken te) hebben en hoe deze worden gehuisvest.

Overleg voor een overkoepelende beheersorganisatie is in een ver stadium.

Handhaving wordt onder de loep genomen: wordt er voldoende gehandhaafd en volgens de juiste punten?

Ook zal er gekeken worden naar integratie (met name taallessen), die tijdens de coronacrisis ook zo noodzakelijk bleek om mensen te informeren.

Huisvestingsdilemma: op bedrijventerrein of niet?

Er wordt nu specifiek gezocht naar accommodaties in/nabij de stad Zaltbommel. Of dat op een bedrijventerrein moet? Daarover zijn de meningen verdeeld. Anneliese: “Als Partij van de Arbeid vinden wij dat ook arbeidsmigranten recht hebben op goede huisvesting. Het Rapport Roemer (‘Geen tweederangsburgers’) laat duidelijk zien dat zij te vaak onder schrijnende omstandigheden gehuisvest worden. Er zou eigenlijk geen koppeling moeten zijn tussen arbeidscontracten en huurovereenkomsten. Daarmee wordt de positie van de arbeidsmigrant kwetsbaar”.

Anderzijds willen inwoners ook de beschikking krijgen over betaalbare woningen, die nu door (onder meer) tuinders zijn opgekocht voor diezelfde huisvesting van arbeidsmigranten.
Het lijkt een duivels dilemma waar de Raad ook na twee jaar nog niet echt uit is, want de belangen zijn divers.

Wij blijven alert!

Met de verbeteringen in het beleid is niet alle zorg weggeblazen en zijn niet alle problemen opgelost. Partij van de Arbeid zal hier zeker scherp op blijven én blijven toezien, ook na behandeling van de evaluatie / het beleid in de raadsvergadering van 10 juni a.s.