Grote belangstelling
Afgelopen maandag (29 januari 2024) hield bouwhistoricus Karel Emmens voor een bomvolle Gasthuiskapel een lezing over de Sint Maartenskerk. Organisator was de Historische Kring Bommelerwaard.
De onverwacht grote opkomst (er moesten heel wat stoelen bij) maakt duidelijk dat de toekomst van de kerk velen aan het hart gaat.
Toekomst Sint Maartenskerk
Die toekomst is ongewis. Zeker is dat de gemeente Zaltbommel de kerk gaat overnemen. De huidige eigenaar, de Protestantse Gemeente Zaltbommel (PGZ), stelt daarbij echter allerlei voorwaarden. Zoals verbouwingen die mogelijk ten koste gaan van historische waarden.
Eigenzinnig en bijzonder erfgoed
Deze historische waarde was het onderwerp van de lezing. Over een kerk die rond 1400 werd gebouwd op de resten van een nog ouder exemplaar. Met als één van de vragen waar zo’n grote en rijk versierd gebouw van betaald kon worden. Aan de orde kwam de eigenzinnige architectuur, met invloeden van kerken in onder andere Praag en Parijs. En de plek van de kerk, aan de rand van de stad. Een restant uit de tijd dat de kerkelijke gemeente ‘een eigen staat’ binnen de gemeente was. De ingewikkelde kapconstructies passeerden de revue, evenals de vele middeleeuwse grafstenen. En nog veel meer, maar een complete opsomming voert hier te ver. Duidelijk werd dat we met uniek erfgoed te maken hebben waarop we bijzonder zuinig moeten zijn.
Orgel
Een vervolg op deze lezing staat gepland voor het voorjaar. Onderwerp is dan het majestueuze orgel.
Meer reclame
Diverse bezoekers van de lezing merkten op dat we als gemeente best wat meer reclame mogen maken voor dit beeldbepalende bouwwerk.
Meer weten?
Op verzoek van PvdA Zaltbommel zijn de resultaten van bouwhistorisch onderzoek naar de Sint Maartenskerk al eerder openbaar gemaakt: 82 pagina’s die aangeven dat we te maken hebben met een historisch juweel. De resultaten van dit onderzoek zijn hier terug te vinden.
Foto’s hierboven: omslagpagina bouwhistorische verkenning Sint Maartenskerk door Karel Emmens; aankondiging lezing door Historische Kring Bommelerwaard