‘Beter saai dan monddood!’

31 maart 2023

Monddood
Wie zich ergert aan saaie raadsvergaderingen, moet op bezoek bij Loevestein. Daar werd afgelopen donderdag de expositie ‘Monddood’ geopend.

Loevestein
Loevestein was vroeger een staatsgevangenis. Mensen met meningen die de machthebbers niet aanstonden werden daar opgesloten. Met Hugo de Groot als bekendste voorbeeld.

Akelig actueel
Die praktijk van monddood (en erger) maken van politieke tegenstanders bestaat nog steeds. Zo zit Poetinuitdager Navalny al tijden vast onder erbarmelijke omstandigheden. Hoe erbarmelijk is te zien in Loevestein. Daar staat zijn nagebouwde cel. Maar er is ook ruim aandacht voor andere opgesloten vrijdenkers.

Beter saai dan monddood!
Wethouder Gijs van Leeuwen en raadslid Henk Plessius waren aanwezig bij de opening. Henk vatte zijn conclusie over minder opwindende raadsvergaderingen als volgt samen: “Beter saai dan monddood”.

Expositie
De tentoonstelling is vanaf 31 maart (t/m 25 februari 2024) te zien op Slot Loevestein: “De tentoonstelling Monddood is vanaf de start van de Museumweek op 31 maart 2023, dagelijks voor iedereen te bezoeken. Om dit te vieren bieden we die week twee keer per dag een gratis achter-de-schermen rondleiding.”

Foto: Perschef Navalny – Kira Yarminsh aan het woord tijdens de opening van “Monddood” in Loevestein