AVRI en de ondergrondse containers
De AVRI maakt gebruik van ondergrondse afvalcontainers en een systeem van gescheiden afval. ‘Het scheiden van afval loont’, zegt de AVRI. Door dit systeem komen echter bewoners van appartementencomplexen, zoals aan het Koggeplein, en seniorenflats zoals aan de Ravelijn, in een nadelige positie. (foto: Bewoner Frans van den Heuvel bij de vroegere inpandige gezamenlijke container)
Aan de Ravelijn bevindt zich een seniorenflat, waarvan de meest fitte bewoners toch al in de 70 zijn. Daar waar voorheen sprake was van een gezamenlijke container inpandig, begane-gronds in het gebouw, moeten nu, mensen op leeftijd, zo’n 80 tot 90 meter met hun huisvuil sjouwen om bij de ondergrondse afvalcontainer te komen.
Hielpen eerst buren elkaar door het huisvuil voor elkaar naar beneden te brengen naar de gezamenlijke container in een ruimte onder in de flat, nu moeten zij de kou in en worden zij individueel afgerekend via een pasje. Dat belemmert het spontaan meenemen van andermans vuil. Bovendien weet iemand niet of andermans vuil wellicht wordt gestort op het meegegeven eigen pasje.
Daarnaast past de AVRI gescheiden afval toe met verschillende tarieven. Dat leidt tot ongelijke behandeling. Enkele bewoners hebben contact gehad met de AVRI en ondanks inspanningen van beide zijden heeft dit (nog) niet geleid tot een voor alle partijen bevredigende oplossing. Dit is dan ook de reden dat wij het college onderstaande vragen stellen.
Schriftelijke vragen
Datum: 10 januari 2014 |
Aan de voorzitter van de raad |
Onderwerp: Ophalen huisvuil door de Avri |
Het college wordt verzocht de volgende vragen te beantwoorden:
1. Bent u het met de fractie van de PvdA eens dat het storten van huisvuil door bewoners op leeftijd van een seniorenflat (slecht ter been, rollator, rolstoel) in een ondergrondse afvalcontainer die 80 tot 90 meter van het complex waar zij wonen verwijderd is, problemen op kan leveren? 2. Zo ja, welke oplossing kunt u hiervoor bedenken? 3. De AVRI moedigt het scheiden van afval aan. In het geval van een ondergrondse container wordt afval scheiden echter ontmoedigd. AVRI geeft toestemming om in de ondergrondse containers zowel GFT-afval als restafval te deponeren. Bent u het met ons eens dat dit een ongewenste ontwikkeling is? 4. Zo ja, hebt u hierover al contact gehad met de AVRI? 5. Hoe gaat u de AVRI er toe bewegen wel tot scheiding van GFT en restafval over te gaan? 6. Appartementencomplexen worden vaak beheerd door een Vereniging van Eigenaren. Deze VvE wordt door AVRI gezien als een bedrijf, dus valt het huisvuil onder de categorie bedrijfsafval. Natuurlijk |
Nico van Wijk
Partij van de Arbeid |