65 jaar lid!

16 mei 2023

Volgens Henk zelf is hij al 68 jaar lid. Maar het Partijbureau telt er 65. Reden voor een mooie brief van de landelijke partijvoorzitter en een (Willem Drees-)erepenning. Henk (83 jaar inmiddels) liet meteen weten niets te hebben met onderscheidingen. Dus lieten we de ceremonie achterwege. Maar hij wilde wel vertellen over zijn leven. En dus ook over zijn lidmaatschap.

Wethouder en locoburgemeester

Alvast een voorproefje: Henk was van 1982 tot 1994 wethouder en locoburgemeester in Zaltbommel. Normaal ‘stelt het loco-schap niet zoveel voor’, maar Henk had te maken met vier burgemeesters die voortijdig opstapten. Dus moest hij verschillende perioden waarnemen. In een tijd dat het wethouderschap iets was wat je erbij deed voor de helft van je werktijd…. In die periode trok Henk als lijsttrekker 41% van de stemmen in Zaltbommel.

Solidariteit van vroeger

Maar zo ver was het uiteraard nog niet toen hij in 1939 in Dordrecht geboren werd in een gezin met uiteindelijk zeven kinderen. Zijn moeder stierf toen hij vier was en hij werd daardoor door oma opgevoed in Hardinxveld. Opmerkelijk vond hij de onderlinge solidariteit in die tijd. Over geld werd niet gepraat. Als er iets in je omgeving voorviel, dan hielp je. En als de buurman aardappels teelde, dan verbouwde jij appels en peren, zodat er iets te ruilen viel. Er was een grote saamhorigheid. Zo ontkiemde bij Henk het rode zaadje.

Financieel inzicht

Toen hij op 16-jarige leeftijd zijn schooldiploma haalde, moest er brood op de plank komen. Twee weken na de diploma-uitreiking begon hij bij de Belastingdienst in Gorcum. Hij zou zijn hele werkzame leven bij de Belastingdienst blijven en klom op van “schrijver” tot ambtenaar die bedrijven controleerde op het voldoen van voldoende belasting. Met als standplaatsen achtereenvolgens Gorcum, Rotterdam, Amsterdam en Zaltbommel.

Het financiële inzicht dat hij bij de Belastingdienst opdeed, kwam goed van pas bij zijn politieke activiteiten. Hij was onder andere adviseur van wethouders, gedeputeerden en kamerleden, afdelingsvoorzitter in Amsterdam en voorzitter of penningmeester van een groot aantal verenigingen. Door die drukte (vaak 70 uur per week) schoot het familieleven er weleens bij in. Maar dat ontspoorde nooit. Het geheim daarvan: het ontbreken van een afwasmachine. Onder de afwas werden de dag en andere ontwikkelingen doorgenomen.

Geen fusie

Momenteel volgt Henk de ontwikkelingen op afstand. Hij vindt het niveau van de Tweede Kamer onder de maat. Ook die van de PvdA-kamerleden. Die laten zich volledig ondersneeuwen door Groen Links. Hij is geen voorstander van een fusie met Groen Links en treft voor dat standpunt in Zaltbommel veel gelijkgestemden. Ook lokaal stelt de partij teleur. Er is veel te weinig activiteit. Met de kanttekening dat dat ook te maken heeft met de versnippering in de politiek die leidt tot kleinere fracties.