Steun in de rug voor alternatief plan bewoners Brakel
Maatregelen aan de dijk bij Brakel zijn rivierkundig pas nodig, zo rond het jaar 2080. Toch wil men al over 5 jaar al de dijk bij Brakel een eind terug leggen. Dan dreigt de sloop van weer een deel van de historische kern van Brakel. De PvdA Zaltbommel nam het initiatief om een alternatieve oplossing van de bewoners van Brakel duidelijker op de kaart te zetten.
Lees hierna de toespraak van Nico van Wijk, fractievoorzitter PvdA. Het amendement werd mede ondertekend door de andere partijen, behalve Groen Links.
Over de Structuurvisie Waalweelde West
“Vanavond besluit deze raad over de Structuurvisie Waalweelde West. Een plan om de Waal meer ruimte te geven en zo het Rivierengebied te verdedigen tegen de mogelijke gevolgen van de klimaatverandering.
Wij richten de aandacht nu vooral op Brakel. Daar zit een vernauwing in het winterbed van de Waal die enige opstuwing veroorzaakt. Dat kan worden opgelost door dijkverlegging. Dat heeft de voorkeur van de opstellers van de Structuurvisie. Met als gevolg dat opnieuw een deel van de historische kern van Brakel gesloopt zou moeten worden.
Naast deze maatregel ligt de Bewonersvariant, die tegemoet komt aan de voor deze raad niet acceptabele sociale, cultuurhistorische en landschappelijk gevolgen van de dijkverlegging.
De variant van de inwoners zegt: Handhaaf de dijk en tref op andere plaatsen aanvullende maatregelen.
Deze Bewonersvariant is inmiddels opgenomen in de Structuurvisie. Maar niet de daarbij nodige aanvullende maatregelen die daarbij op lange termijn wenselijk zouden kunnen zijn. De Structuurvisie is kaderstellend. Van de drie aanvullende maatregelen staat er één wel, maar twee staan niet in de structuurvisie. Het bleek om juridische en procedurele redenen niet mogelijk om alsnog die twee andere maatregelen in de structuurvisie in de lijst van maatregelen op te nemen. Toch hechten de indieners van het amendement – dat ik straks zal voorlezen- eraan dat de Bewonersvariant zo krachtig mogelijk wordt ondersteund. Daarom willen wij dat beide aanvullende maatregelen wel worden genoemd in de Structuurvisie, is het niet in de lijst van maatregelen, dan in ieder geval in het beleidsdeel. Zonder deze twee maatregelen wordt het veel moeilijker om de dijkverlegging bij Brakel tegen te houden.
Wat zijn die twee maatregelen en wat is hun effect?
- Een doorstromende geul in de Brakelse Benedenwaard
- Een doorstromende geul in de Breemwaard.
Maatregelen bij Brakel zijn rivierkundig pas nodig op lange termijn, zo rond het jaar 2080. Dit, wanneer de instroom van rivierwater 18.000 m3 per seconde zou kunnen gaan bedragen. Deze massa water ontstaat, zeggen de voorspellingen, wanneer de aarde tussen de 2 en 4 graden opwarmt, en wanneer in Duitsland, anders dan het geval is, geen waterstandsverlagende maatregelen zouden worden getroffen.
De structuurvisie zegt over dijkverlegging dat deze al op korte termijn moet worden uitgevoerd, tussen 2020 en 2030, om de bewoners duidelijkheid te verschaffen over hun situatie, niet omdat het hoge water dat nodig maakt.
De bewonersvariant voorkomt deze snelle en desastreuze ingreep, en geeft ruimte de werkzaamheden op langere termijn uit te voeren. Dat maakt het mogelijk om in de Brakelse Benedenwaard te wachten tot Dunea de waterleiding daar moet gaan vervangen.
De MER-rapportage van de maatregel in de Breemwaard bij Zuilichem laat zien dat het effect voor alle natuur aspecten (flora- en faunawet, Gelders natuurnetwerk en Natura 2000) positief is. Deze MER zegt dat de natuur er bij wint. Piping wordt in geen enkel rapport genoemd. Als er al piping is, dan treedt die pas op bij hoog water, als de hele uiterwaard onder water staat. Dan maakt het niet meer uit hoe de geul onder water er bij ligt.
De Bewonersvariant levert minder waterverlaging op dan de dijkverlegging. Maar wanneer de flankerende maatregelen die wij voorstaan, worden uitgevoerd, is dat makkelijk op te vangen zonder dramatische ingrepen. En dan ook nog vz, de Bewonersvariant is miljoenen goedkoper.
Vandaar vz, dat een aantal partijen in deze raad een amendent indient om de genoemde flankerende maatregelen in het beleidsdeel van de structuurnota op te nemen. Dit amendement zal ik nu voorlezen.