Wat hebben we bereikt?

13 november 2024

Op 12 november 2024 vond de ALV (algemene ledenvergadering) PvdA Bommelerwaard plaats. Het is gebruikelijk dat de fractie dan terugblikt op de behaalde successen van het afgelopen jaar en de aandachtspunten voor het komend jaar benoemt.

Henk Plessius, fractievoorzitter in Zaltbommel, vertelde over de activiteiten van de fractie PvdA. We stelden met elkaar vast dat we – zeker als eenmansfractie – voor beweging hebben kunnen zorgen! Daar zijn we best trots op.

Henk Plessius: ‘Naast het bijwonen van de raads- en andere vergaderingen en het kritisch beoordelen van voorstellen van B&W en anderen, hebben we ons in het afgelopen jaar beziggehouden met vier speerpunten. Met de kanttekening dat veranderingen in de politiek meestal een zaak van lange adem zijn. Zeker als je opereert vanuit een eenmansfractie. Je gooit wat stenen in de vijver en je ziet pas op termijn wat het effect ervan is‘.

In het afgelopen jaar heeft de PvdA Zaltbommel zich gericht op deze vier speerpunten: (burger)participatie, de Sint Maartenskerk, jeugd, volkshuisvesting.

Iedereen doet mee

Zaltbommel is verplicht om een woonzorgvisie op te stellen. Zowel wonen als zorg zijn onderwerpen die ons allen raken en waarover iedereen wel een mening heeft. En bijna iedereen heeft te maken met familieleden die ouder worden en vroeg of laat hulp nodig hebben. De daarvoor genodigde zorg is, onder andere als gevolg van een tekort aan zorgpersoneel, niet meer vanzelfsprekend. En het gros van de woningen en wijken is niet ingericht op een ouder wordende samenleving. We zullen zaken anders moeten regelen. Daar hebben we iedereen bij nodig. Vandaar ons voorstel om over dit onderwerp een burgerberaad te organiseren. In zo’n beraad worden mensen via loting geselecteerd om een aantal dagen mee te praten over dit soort kwesties die iedereen raken. Voorbeelden daarvan zijn vuurwerk, afvalverwerking, duurzaamheid, etc. Voordeel van een dergelijk beraad is dat ook de mensen die normaal niet gehoord worden hun stem kunnen laten gelden en zo met oplossingen kunnen komen die gevestigde orde nog niet heeft bedacht. Daarnaast bevorderen dit soort sessies de betrokkenheid bij de politiek. In het voorbeeld van wonen en zorg konden we “meeliften” met Den Bosch, dat al druk met de voorbereiding doende was.

Henk Plessius: ‘Een burgerberaad bleek voor de meeste raadsleden nog een brug te ver. Maar ons voorstel was wel aanleiding voor een aantal raadsbijeenkomsten over participatie, wat uiteindelijk moet uitmonden in een participatieverordening. We stellen het burgerberaad opnieuw aan de orde als daar aanleiding voor is‘!

Sint Maarten

De kerk gezichtsbepalend voor Zaltbommel. Velen voelen zich pas weer thuis als ze de kerk gezien hebben. Het middeleeuwse gebouw kan zich volgens kenners meten met de Dom van Utrecht en de Sint Jan in Den Bosch.
In 2021 is de gemeenteraad bijna unaniem akkoord gegaan me een plan om de kerk te “moderniseren”, met “modern zitgemak”, een nieuw aanbouw, vloerverwarming en vergaderzalen. Daarbij is, op voorstel van de PvdA, wel bedongen dat er eerst onderzocht moest worden of dat (bouwhistorisch) verantwoord is.
Kort na het besluit hebben we aangekaart dat het de gemeente dreigde op te zadelen met een schip van bijleg. De term “subsidiëring van een kerkelijk genootschap” kwam daarbij aan de orde. Dat werd toen weggewuifd. Een vers genomen besluit stel je niet zomaar ter discussie, vond men.
Vorig jaar werd het bouwhistorisch onderzoek afgerond. Conclusie: wil je de historie bewaren, dan kan er eigenlijk heel weinig in de kerk. Op initiatief van de PvdA werd dit rapport bediscussieerd in een raadsvergadering. Vervolgens kwam de vraag op: “wat nu?” Hoe zorg je dat zo’n groot gebouw maatschappelijk van nut blijft? Die vraag speelt bij bijna alle middeleeuwse kerken. Vandaar dat de PvdA een rondje heeft gemaakt langs een aantal daarvan. Conclusies:

  1. een evenementenbestemming is slecht voor het gebouw en financieel niet interessant.
  2. een almachtig kerkbestuur zit ander dan kerkelijk gebruik in de weg,
  3. een museumfunctie past het best; dit vereist minimale aanpassingen, zorgt voor gegarandeerde inkomsten, houdt beperkt kerkelijk gebruik en kleine evenementen mogelijk.

Henk Plessius: ‘Deze boodschap werd, met name door de christelijke partijen (en de SP!), niet met gejuich ontvangen. Een reeks krantenartikelen was het gevolg. Maar het voorlopige eindresultaat is wel dat het verbouwingsbudget drastisch is gereduceerd. Nu wordt bekeken wat van de wensen van de kerkelijke gemeenschap binnen beperkingen van geld, exploitatie en monumentenbehoud nog gerealiseerd kan worden. Wij durven te stellen dat deze uitkomst voor een groot deel op het conto van de PvdA komt’. We blijven de ontwikkelingen kritisch volgen!

Jongeren

Eén of meerdere jeugdvoorzieningen staan al jaren op het verlanglijstje van de gemeenteraad. In diverse moties is daartoe opgeroepen. Maar er gebeurde en gebeurt niets. Met als argument dat de jeugd er niet om vraagt.

Vanuit de verwachting dat de jeugd in Zaltbommel niet noemenswaard afwijkt van die in andere gemeenten, heeft de fractie globaal gekeken naar wat andere gemeenten doen. Daarbij stuitten we op het jeugdcentrum in Culemborg. Met een raadsbreed aangenomen motie van de PvdA werd de wethouder opgeroepen daar een kijkje te nemen. Het duurde even voordat dat bezoek daadwerkelijk plaatsvond. Maar toen werd ze werd vergezeld door een grote delegatie uit de gemeenteraad.

Henk Plessius: ‘Het resultaat hiervan is teleurstellend, met (opnieuw) als conclusie vanuit het college dat er in Zaltbommel geen behoefte bestaat aan een jeugdvoorziening. Voor ons aanleiding om aan te kondigen dat we, net zoals we bij de kerken deden, een rondje gaan maken langs jeugdcentra en de resultaten daarvan weer agenderen voor de raad‘!

Volkshuisvesting

Henk Plessius: ‘Als je in Zaltbommel jong bent, gaat scheiden, in geldproblemen komt of in een te groot huis woont, dan heb je een probleem. Geschikte huizen zijn nauwelijks beschikbaar. Zeker niet met een dunnere portemonnee. En dat ligt niet, zoals beweerd, aan de asielzoekers, maar aan het feit dat er veel te weinig betaalbaar gebouwd is en wordt. Dat raakt aan bestaanszekerheid‘.

Reden voor de fractie om er een groot punt van te maken. Met als voorlopig resultaat dat 30% sociale huur in de nieuwbouw inmiddels tot heilig is verklaard en dat woningsplitsing een serieus onderwerp is geworden. Op 21 november is er, op initiatief van de PvdA, een raadsbijeenkomst met sociale woningbouw en woningsplitsing als hoofdpunten.

Speerpunten 2025

We blijven uiteraard bezig met bovengenoemde speerpunten. Voor de nabije toekomst staan verder op het programma:

  • Digitale aanvraagformulieren
  • Arbeidsmigratie en glastuinbouw
  • Vindbaarheid van zorg