Uit de gemeenteraad (Mei 24)

14 juni 2024

Uit de gemeenteraad

De afgelopen gemeenteraad kende liefst 38 agendapunten! Het leek een  latertje te worden. Gelukkig konden de meeste punten zonder discussie worden afgedaan.

Vervolgens resteerden drie hete hangijzers: woningbouwplan Poederoijen, het Multifunctioneel centrum Brakel (MFA) en het cultuurcluster. We gaan even kort in op de discussie over deze drie punten.

Woningbouwplan ’t Hof van Poederoijen
Het gaat om een plan om 45 huizen te bouwen in Poederoijen, waaronder vijf sociale huurwoningen. Die vijf komen overeen met 11% van het totaal. De gemeente heeft afspraken met het Rijk en de provincie gemaakt waarin is vastgelegd dat in 2032 30% van het woningbestand uit sociale huur moet bestaan. Op dit moment is dat 23% dus er is nog heel wat te doen. In elk nieuwbouwproject moet er flink wat meer sociale huur zitten dan 30% om het gat te dichten. Met de 11% van Poederoijen schiet dat niet op. Wij drongen erop aan dat ook in het plan Poederoijen minimaal 30% sociaal gebouwd zou worden. Belangrijk, want onderzoek geeft aan dat daar onder de Zaltbommelse bevolking de grootste behoefte aan is.
De wethouder verweerde zich met het feit dat het plan dateert van voor de afspraken over 30%. De ontwikkelaar zou niet aan de slag gaan als er meer sociale huur in moest. Dat laatste is een bekend probleem. De ontwikkelaar bouwt sociale huurwoningen van een deel van de winst op grote woningen. Daardoor krijgen we steeds meer grote eengezinswoningen die niet passen bij de Bommelse behoefte en veel te weinig kleine goedkope woningen waarop de Bommelaren (vooral starters en senioren) met smart wachten. We hebben het college gevraagd hoe het dit probleem denkt op te lossen.

MFA
Er wordt al meer dan tien jaar gepraat over het Multifunctioneel centrum Brakel. Een initiatief van twee scholen en een voetbalclub die bij elkaar willen gaan zitten. Probleem is dat daarvoor een flinke lap grond voor nodig is. Die is in Brakel tot nu toe niet gevonden. Allerlei beperkingen vanwege de Waterlinie spelen daarbij een rol. Daarnaast speelt de kwestie van een semi-legale geitenhouder. Ofschoon er nog met een grondeigenaar wordt gepraat, is de kans niet ondenkbeeldig dat het hele project niet doorgaat. Wij hebben in dezen aandacht gevraagd voor de belangen van de betrokken voetbalclub. De wethouder zegde toe met de club in gesprek te gaan.

Het cultuurcluster

Onder de noemer cultuurcluster wordt gesproken over een nieuw theater en over de overname door de gemeente van de Sint Maarten. De vergadering was snel klaar met het theater. Dat gaat gebouwd worden. De overname van de kerk bracht wat meer tongen in beweging. De protestantse gemeente (PGZ) -die de kerk overdraagt- stelt daarvoor nogal wat eisen die niet passen bij het monumentale karakter van het bedehuis.

Op initiatief van de Partij van de Arbeid is ooit besloten dat via een bouwhistorisch onderzoek duidelijk moet worden welke van de gewenste verbouwingen mogelijk zijn zonder de kerk schade te berokkenen. De onderzoeksresultaten maken duidelijk dat die mogelijkheden beperkt zijn. Samen met de PGZ gaat de wethouder kijken hoe beperkt. Een uitkomst kan zijn dat de PGZ blijft kerken in haar andere kerk: “Het Anker”. De Partij van de Arbeid ageert al meer een jaar tegen de grootscheepse verbouwingen die de PGZ in gedachten had/heeft. Het was mooi om vast te stellen dat bijna alle partijen inmiddels het belang van de kerk als monument van ons allemaal onderkennen en forse verbouwingen afwijzen.