Klimaat en Energietransitie
Zaltbommel op weg naar CO2 neutraalEnergietransitie
Het wordt gemiddeld steeds warmer op aarde. De zeespiegel stijgt. Wij leven in de Bommelerwaard op één van de laagste plekken ter wereld, onder zeeniveau. De urgentie is groot om maatregelen te treffen. De CO2-uitstoot moet razendsnel omlaag. We kunnen niet naar anderen wijzen, wij moeten zelf aan de slag.
De PvdA steunt het Gelderse doel om in 2030 55% minder CO² uit te stoten. Dit doel gaat verder dan het landelijke streven. Dat kan, door zoveel mogelijk schone elektriciteit zelf te produceren. Wij willen af van olie, steenkool en gas.
Iedere regio in Nederland moet zijn bijdrage leveren aan die stroomproductie. Ook de regio Rivierenland. Daar zijn windmolens en zonnepanelen voor nodig. Bij Zaltbommel staan inmiddels drie windturbines van particuliere eigenaren. Als volgende stap zijn er nog drie grote windmolens nodig. die of langs de A2 kunnen komen, of langs de N322. Wij vinden grote windmolens langs de Van Heemstraweg teveel het polderlandschap doorbreken. Omdat ook uiterwaarden als mogelijke plaats voor windmolens werden aangewezen, stemden wij tegen dit besluit.
Onze keuzes:
- Er komt een gemeentelijk Energiebedrijf. Het Energiebedrijf is eigenaar van grote windmolens en zonnevelden. De winst komt ten goede aan de bevolking. Een eigen Gemeentelijk Energiebedrijf helpt de bevolking om de kosten voor de energietransitie van de woningen te betalen.
- De PvdA kiest voor drie grote windmolens nabij de A2.
- Dorps-energieverenigingen kunnen zelf een windmolen plaatsen of zonneveld aanleggen. De winst is voor het dorp en de inwoners.
- Bedrijfsgebouwen hebben zoveel mogelijk zonnepanelen op het dak. Wij gaan hierover actief het gesprek aan met bedrijven en beheerders.
- Het plaatsen van zonnepanelen op daken wordt een voorwaarde bij nieuwbouwprojecten (woningbouw en bedrijfspanden).
Iedereen doet mee, iedereen wint!
De winst op de productie van nieuwe energie moet bij de bevolking terecht komen, niet bij banken en grote investeerders. Energie opwekken doen wij daarom decentraal en democratisch. Daarnaast moet de gemeente eigenaar zijn van de grote windmolens en zonnevelden. De wind is vrij! De zon schijnt voor iedereen! De winst wordt gebruikt om onze inwoners financieel te steunen bij de omschakeling naar nieuwe energie.
Onze keuzes:
- Gratis zonnepanelen op ieder huis. Huiseigenaren benaderen wij actief met een voorstel. Wij regelen het plaatsen van de gratis zonnepanelen. Je hoeft zelf niets te doen. Sociale woningbouw is al veel verder dan de particuliere huizen. Dat verschil willen wij inlopen.
- ‘Dorpsmolens’ zijn windmolens, die in bezit zijn van dorps-energieverenigingen. Iedere dorpsinwoner kan daar lid van kan worden. De winst gaat naar de leden. Een dorpsmolen staat in de nabijheid van het dorp. De gemeente staat garant voor het initiatief.
- Er komt een Warmtebedrijf in de gemeente Zaltbommel, dat aardwarmte levert aan inwoners, bedrijven en de glastuinbouw. Er komt een Zaltbommels Energiebedrijf, dat zonnepanelen en windmolens organiseert, coördineert, bezit en beheert. Het Energiebedrijf ondersteunt ook initiatieven bij het zelf opwekken van elektriciteit. Te denken valt aan inwoners, dorps-energieverenigingen en bedrijven .
- Er komen meer openbare laadpalen voor elektrische auto’s. Bijvoorbeeld gekoppeld aan lantaarnpalen.
- Een apart verhaal is de glastuinbouw. Die gebruikt bijna driekwart van alle energie in Zaltbommel. Die behoefte aan elektriciteit kan leiden tot een woud aan windmolens. Dat vinden wij niet acceptabel.