Vandaag start de Week tegen Kindermishandeling. Wist jij dat er jaarlijks naar schatting zo’n 119.000 kinderen te maken krijgen met huiselijk geweld of kindermishandeling? Dat is gemiddeld één kind per klas.
PvdA wil dat er ruime aandacht is voor dit onderwerp. Onder kindermishandeling verstaan wij niet alleen lichamelijke mishandeling, maar ook: fysieke verwaarlozing, psychische of emotionele verwaarlozing, psychische mishandeling en seksueel misbruik. Maar ook getuige zijn van huiselijk geweld zorgt voor een onveilige situatie voor een kind. En wat te denken van sexting, sextortion of grooming – enorm schadelijk voor een kwetsbaar kind of jongere.
Werk je in het onderwijs of in een kinderdagverblijf? Of werk je op een andere manier met kinderen of jongeren en/of hun ouders? Hoe makkelijk is het onderwerp voor jou bespreekbaar te maken? Wat doe je als je vermoedens hebt dat een kind in een onveilige situatie thuis zit, wat doe je met een ‘niet-pluis’-gevoel? Kortom: in hoeverre speelt handelingsverlegenheid voor jou? Is er een aandachtsfunctionaris kindermishandeling op jouw school? Ken je de Meldcode en is die goed geborgd in jouw organisatie?
Of ben je een ouder en heb je vermoedens dat de zoon of dochter van jouw kind woont of verblijft in een niet-veilige thuissituatie? Kijk je weg of doe je er wat mee? Vrijwel alle kinderen die zich ontworstelden uit een onveilige thuissituatie zeggen later: ‘Het had zo ontzettend veel gescheeld als er íemand aan me had gevraagd hoe het met me gaat!’.
Gemeenten werken hierbij samen met Veilig Thuis. Bij Veilig Thuis kan worden gemeld, maar er kan ook laagdrempelig om advies worden gevraagd.
Zullen we met elkaar alert zijn, alert blijven en het verschil proberen te maken voor dat ene kind? En vragen: ‘Hoe gaat het met je?’
Bel Veilig Thuis (Gelderland-Zuid), ook als je twijfelt: (0800) 2000 – 24/7 bereikbaar!
Veilig Thuis heeft ook een Chatfunctie, waar je gratis en anoniem kunt chatten (van 9.00 tot 17.00 uur) met een medewerker voor advies.