21 juli 2017

Grootschalige huisvesting arbeidsmigranten in Zuilichem

De “Woerd”, zoals het Zuilichemse restaurant in de volksmond nog steeds heet, wordt gesloopt. Daarvoor in de plaats komen 7 gebouwen om ongeveer 300 arbeidsmigranten te huisvesten.

Aan de Maas-Waalweg 15 is de horecagelegenheid “De Heeren van Suylichem” gevestigd. In het bestemmingplan “Buitengebied, Zaltbommel” heeft deze locatie de bestemming ‘horeca’. Het naastgelegen perceel, waarop een kleine kas staat, heeft de bestemming “agrarisch” met een bouwvlak. De bedrijfswoning met bijbehorende bebouwing aan de Mertstraat 3 ligt ook binnen dit agrarisch bouwvlak.

De initiatiefnemer, de heer R.J.C. Braams namens Proscopius Holding BV, wil zowel de horecabebouwing op het perceel aan de Maas-Waalweg 15 als de kleine kas op het naastgelegen perceel slopen. De bedrijfswoning aan de Maas-Waalweg 15 wil de initiatiefnemer laten staan. Ook wil hij de in- en uitritten en de parkeerplaatsen behouden.

Na de sloop wil hij zeven gebouwen, waarvan zes gebouwen met in totaal 200 wooneenheden voor 1 tot 2 personen (twee bouwlagen) en één gebouw voor een kantoor en faciliteiten als fitnessruimte, fietsenstalling etc. Het terrein tussen de gebouwen wordt ingericht voor sport- en recreatie en parkeerplaatsen. Voor deze ontwikkeling is een bestemmingsplanherziening noodzakelijk.

De PvdA Zaltbommel komt extra bijeen op 7 augustus en bespreekt dan o.a. het plan om bij Zuilichem een huisvesting te bouwen voor seizoens-arbeiders op de plaats waar nu het restaurant / partycentrum De Heeren van Suylichem staat.

Foto’s zijn afkomstig uit het rapport ‘Maas-Waalweg 15 Zuilichem’

Huisvestingsstudie door Bureau Delfgou