18 augustus 2016

In memoriam Aart van Hees

“Rooie rakkers waren we…”

Aart van Hees uit Aalst overleed maandag 15 augustus 2016 op 77-jarige leeftijd. Hij was een echte partijman en vakbondsman. Hij was voor niets en niemand bang. Altijd bereid om de strijd aan te gaan. Aart -“mister PvdA”-  is een voorbeeld voor iedereen die in de politiek de medemens wil dienen. Hieronder herhalen wij delen van het interview dat ter gelegenheid van zijn 50-jarig huwelijk met zijn vrouw Hemmie werd afgenomen. Hijzelf vond dat dit verhaal klopte. Namens de fractie en het bestuur van de PvdA Zaltbommel wensen wij de familie veel sterkte in deze verdrietige dagen.

Aart en Hemmie, allebei uit Aalst, trouwden in 1964 in Brakel. Zij vonden een woning in de Boschstraat in Zaltbommel en woonden daar drie jaar. Tot teleurstelling van zijn vader werd Aart geen lid van Olympia, maar richtte met een paar vrienden een nieuwe voetbalclub op, Nivo Sparta.
‘Ik stond te metselen aan de nieuwe kantine, toen ik naar huis werd geroepen, want mijn vrouw moest bevallen.’ Na de verhuizing naar Aalst werd hij daar lid van Roda Boys en ook daar metselde hij het clubhuis. Verder richtte hij de mede de wielerclub op. Ook daar bouwde hij de kantine. Nog steeds is hij ere-voorzitter.

Al die jaren werkte Aart als uitvoerder in de bouw, maar als het nodig was, trad hij ook op als stakingsleider namens de Hout- en Bouwbond. Hij was voorzitter van de afdeling. Via de vakbond kwam hij in de politiek terecht. Bij de PvdA. Namen als Mau van Ballegooijen en Wout Keinemans komen onvermijdelijk voorbij. ‘Rooie rakkers waren we, de werken langs om te staken.’ Aart haalde Wim Kok naar Aalst.

In de gemeente Brakel was hij jarenlang fractievoorzitter van de PvdA. Hoogtepunt was, in de tijd van Bert Loeff als wethouder, de aankoop van grote stukken grond, waar de nieuwe wijk inmiddels is gebouwd. Zijn enorme inzet en gedrevenheid bezorgden Aart de erenaam ‘mister PvdA’.